Islamin synty, oppi ja elämä

Islamin tunnus

 

ISLAMIN PERUSTIEDOT

Synty:
Islam syntyi 600-luvun alussa jkr. Arabian niemimaalla. Syntyy vaikuttivat Muhammedin ilmestykset, muinaisarabialainen uskonto, juutalaisuus ja kristinusko.

Perustaja:
Profeetta Muhammed, 571-623 jKr.

Jumalakäsitys:
Ehdoton monoteismi. Jumalasta käytetään arabiankielistä nimeä Allah.

Ihmiskäsitys:
Ihminen on Jumalan luoma, pohjimmiltaan hyvä ja vastuussa teoistaan.

Pelastuskäsitys:
Allahin tahtoon tulee alistua. Uskonnon velvoitteitä tulee noudattaa tarkasti. Viimeisellä tuomiolla punnitaan hyvät ja pahat teot.


Islamin levinneisyysalue

Islam on maailmanuskonto, jonka piiriin kuuluu viidennes maapallon asukkaista, yli miljardi ihmistä. Se on levinnyt kaikkiin maanosiin ja lomittunut yhteen monien paikallisten kulttuurien kanssa. Länsi-Euroopassa elää noin 21 miljoonaa muslimia, Suomessa noin 20 000.


Islamin synty

Islam syntyi 600-luvulla Arabian niemimaalla, jossa sijaitsevat sen pyhimmät kaupungit Mekka ja Medina. Ensimmäinen islamilainen yhteisö siirtyi Mekasta Medinaan vuonna 622. Tästä lasketaan islamilaisen ajanlaskun alku.

Islam ei ole uusi uskonto, vaan vahvistaa sen totuuden, joka on tullut islamia edeltäneiden juutalaisuuden ja kristinuskon profeettojen kautta. Profeetta Muhammedin (570- 632 jaa.) katsotaan olevan viimeinen profeetta eli "profeettojen sinetti".


Arabia on islamin kieli

Arabia on islamin kieli, sillä islamin mukaan Jumala antoi pyhän kirjan, Koraanin, profeetta Muhammedille arabian kielellä.


Islamin sanastoa

Sana islam tulee sanajuuresta s-l-m, joka tarkoittaa mm. "olla turvassa, terve, virheetön, varma, vapaa; välttyä vaaralta".

Islam = "Jumalan tahtoon alistuminen, mukautuminen, Jumalalle omistautuminen, entisen elämän hylkääminen, sielunsa Jumalan haltuun antaminen".

muslim (= mies), muslima (= nainen): "Jumalan tahtoon alistunut, mukautunut, Jumalalle omistautunut, entisen elämänsä hylännyt, sielunsa Jumalan haltuun antanut, muslimi".


Uskon ydinasiat

Islamissa keskeistä on esimerkiksi usko yhteen jumalaan. Lause "että ei ole muuta jumalaa kuin Jumala" toistetaan sekä rukouskutsussa että rukoiltaessa. Islamin mukaan Jumala, arabiaksi Allah, on sama kuin juutalaisuuden ja kristinuskon Jumala.

Islamin uskontunnustus

Islamin uskontunnustus

Hyvän elämän perusta islamissa on usko yhteen Jumalaan, profeettoihin, enkeleihin ja tuomiopäivään.

Käytännön velvoitteita on viisi, ns.   islamin viisi peruspilaria:

  1. Uskontunnustus: "Allah on ainoa Jumala ja Muhammed on hänen profeettansa"
  2. Rukous viidesti päivässä kohti Mekkaa
  3. Almujen antaminen - almuvero
  4. Paasto Ramadan-kuussa päivisin
  5. Pyhiinvaellus Mekkaan

Islamissa uskonnon harjoittaminen jaetaan kahteen osaan: hengellisiin asioihin ja maallisiin ihmisten välisiin suhteisiin.


Rukouksen kulku

  1. Rukoilijan on pestävä puhtaalla juoksevalla vedellä kasvonsa, kätensä ja jalkansa. Jos vettä ei ole, sen voi korvata hiekalla.

    Rukouksen kulku on tarkoin määrätty, ja se suunnataan kohti Mekkaa.

  2. Rukous alkaa seisten.
  3. Ensin lausutaan rukouskutsu ja sen jälkeen sanotaan: "Jumala on suuri".
  4. Varsinainen rukous aloitetaan lausumalla Koraanin ensimmäinen suura:
    ”Jumalan, Armeliaan Armahtajan, nimeen.
    Kunnia Jumalalle, maailman herralle,
    Armeliaalle Armahtajalle,
    Tuomiopäivän ruhtinaalle…"
  5. Toisen suuran lausumisen jälkeen rukoilija kumartuu eteenpäin ja tarttuu käsillä polviinsa.
  6. Seuraavaksi hän kumartuu maahan siten, että varpaat, polvet, kämmenet ja otsa koskettavat lattiaa  ( tai maassa olevaa rukousmattoa )  samanaikaisesti.
  7. Sen jälkeen rukoilija asettautuu puoli-istuvaan asentoon. Toinen maahan kumartuminen päättää yhden kumarrussarjan. Niitä tehdään vaihteleva määrä eri vuodenaikoina.
  8. Rukous päättyy uskontunnustukseen, siunaukseen profeetalle ja hänen perheelleen sekä rauhantervehdykseen. Rukoilija katsoo oikealle ja vasemmalle ja lausuu: "Rauha kanssanne".

Muslimin rukouksen kulku

Muslimin rukouksen kulku



Teksti: Karoliina ja Tuija sekä  Timo Muola
Nettisivun teko: Timo Muola

 

TAKAISIN MAAILMANUSKONNOT -SIVULLE

TAKAISIN RAAMATTUNETIN PÄÄSIVULLE

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TAKAISIN MAAILMANUSKONNOT -SIVULLE

TAKAISIN RAAMATTUNETIN PÄÄSIVULLE