PAAVALI

-itsenäinen työ

1. Missä kaupungissa Paavali syntyi ? (Apt 22:3) (Kyseinen kaupunki sijaitsee nykyisen Turkin kaakkoisosassa)

2. Mihin juutalaisten uskonnolliseen liikkeeseen Paavali ja hänen perheensä kuuluivat ? (Apt 23:6) (He pyrkivät noudattamaan Vanhan testamentin määräyksiä hyvin tarkkaan)

3. Kuinka paljon Paavali opiskeli juutalaisuutta? (, Apt 22:3)

4. Kuinka pitkälle hän meni kiihkofarisealaisessa innossaan? (Gal 1:13, Apt 7:57-8:3) huomaa: Saulus =Paavali

5. Miten Paavali kääntyi kristityksi? (Apt 9:1-22)

6. Keiden keskuuteen Paavali tunsi lähetyskutsunsa vetävän häntä? (Gal 2:7-9)

7. Paavalin aikana alkukirkossa taisteltiin siitä, onko kristinusko osa juutalaisuutta vai ei . Miten tämä tuli ilmi Paavalin kohdalla? (Gal 2:11-16, jae 15; Gal 5:1-4)

8. Miten Paavali törmäsi tiensä varrella antiikin vanhoihin uskontoihin?

  • Zeus ja Hermes ( Apt 14:8-18)
  • Artemis (Apt 19:23-20:1) Hedelmällisyys jumalatar Artemiksen temppelit Efesossa oli yksi antiikin seitsemäs ihmeessä ja sitten suosittu turistinähtävyys (silloin matkustelivat siis muutkin kuin apostolit!). Ei siis ihme, että matkamuistojen tekijät riehaantuivat.

9. Vaikeuksien keskellä Paavalia auttoi se, että hän oli Rooman kansalainen toisin kuin monet muut valloitettujen maiden asukkaat. Miten kansallisuus auttoi häntä? (Apt 16:35-40 ja 22:22-29)

10. Minkä perusteella ihminen Paavalin mukaan voi pelastua? Miten ihminen voi ottaa tämän pelastuksen vastaan? (Rm 3:21-24)

11. Miten ihmisen tulee suhtautua esivaltaan ja valtioon Paavalin mielestä? Mihin tällainen suhtautuminen perustuu? (Rm 13:1-7)

12. Kirjoittaessaan kirjeitä perustamilleen seurakunnille Paavali lopetteli niitä usein kauniisiin kehoitussanoihin. Mitkä ajatukset ovat mielestäsi parhaita (Rm 12:4-21)


Paavali oli kristinuskon ensimmäinen teologi. Hän kehitti aiemmin julistetusta yksinkertaisesta Jeesuksen ylösnousemuksen ja Jumalan valtakunnan tulon julistuksesta kattavan kristillisen opin, jossa vanhat perusasiat olivat sulassa sovussa hänen omien korostuksiensa kanssa. Hän itse korosti Jeesuksen sovituskuoleman merkitystä ja kristittyjen vapautta juutalaisesta laista (samalla Paavali erotti kristinuskon juutalaisuudesta.)