Shamanismi

 


Johdanto

Kun puhutaan käsitteestä shamanismi, monille tulee varmaankin lähinnä mieleen joku vanha ukko paukuttamassa noitarumpua jossain tunturilla. Onhan se sitäkin, mutta siihen kuuluu paljon muutakin.

Tässä tekstissä saatetaan ehkä päästä hieman syvemmälle, yksityiskohtaisemmin. Tiedot ovat osin lainattuja, osin itse jo tiedettyjä ja osin sovellettuja, siis aivan tavallinen koululaisen tekemä esitelmä / tiivistelmä tms.

Useimmissa shamanismia käsittelevissä kirjoissa puhutaan vain Siperian shamanismista, joten tämä teksti on sen tiedon pohjalta väsätty ja saattaa sen takia jättää aukkoja joihinkin kohtiin, mutta ei sen pitäisi ketään haitata.



Shamanismin vaikutusalue


Shamanismista puhuttaessa emme saa sekoittaa sitä etelän shamanismiin, joka on ennemminkin voodoota ja muuta noituutta. Eli shamanismi on pohjoisen pallonpuoliskon "oma juttu".



Shamanismia on esiintynyt (ja edelleen esiintyy) Suomessa, Ruotsissa, Norjassa, Venäjän Siperiassa, Alaskassa, Kanadan pohjoisosissa sekä inuitialueilla. Lähes jokaisessa näistä maista esiintyy jonkin asteista shamanismia / luonnonuskontoa.



Shamanismin perusasioita


Shamanismin kolmitasoinen maailma


Shamaanit ja heidän toverinsa elävät kolmitasoisessa maailmassa. Nämä tasot ovat:

  • Ylinen taso,   jossa henget ja jumalat elävät.
  • Keskinen taso,   jossa ihmiset ja eläimet elävät.
  • Alinen taso   on "buni" eli manala, kuolleitten koti.
Usein tämä kolmitasoinen maailmankuva on piirrettynä shamaanin noitarummun kalvolle.





Shamaaneilla oli heimossa muitakin tehtäviä kuin johtaa heimoa, hänen tehtäviinsä kuului luonnollisesti heimon opettaminen sekä tulevaisuuden ennustaminen noitarumpua lyöden.


Shamaani toimi jumalien ja ihmisten välikappaleen

Shamaani myös lepytti jumalia ja henkiä sekä toimi niiden välikappaleena tähän maailmaan.



Shamaani myös siunasi kaikkea (juhlia, metsästystä, ruokaa yms.) ja paransi (yrtein, "voimalla"). Ja kuten jo mainitsin shamaanin tuli johtaa heimoa, jollei heimolla ollut muuta johtajaa.



Kuinka tulla shamaaniksi?


Shamaanin ammattiin ei ollut aivan helppoa valmistua. Siihen ei päässyt, jollei

  • ollut entisen shamaanin poika tai tytär
  • ollut entisen shamaanin valitsema ja kouluttama
  • nähnyt tietynlaista unta, jossa sai tietää olevansa kutsuttu shamaaniksi
Shamaanikokelaan täytyi opiskella iso osa elämästään, jotta tämä olisi valmis shamaani. Hän opiskeli heimonsa kaikki tarut, kertomukset jumalista, henkieläimensä ja heimonsa historian ulkoa. Ehkä kokelaalla täytyi olla rytmitajuakin  (rummutusta varten, tietenkin!)

Kun shamaanikokelas oli valmis, täytyi vanhan shamaanin lähteä viimeiselle matkalleen "buniin", eli kuolleitten valtakuntaan. Hänen täytyi ylittää joki ja painua vuoren taakse, jossa buni sijaitsi. Tämä paikka oli kaikille Siperian heimoille tabu, ja kaikkien heimojen shamaanit menivät sinne kuolemaan.



Shamaanin rumpu ja muut välineet


Noitarumpu

Shamaanin tavaramerkki, väline, josta shamaanin tunnistaa, on tietenkin noitarumpu, jota shamaani käyttää eri traditioissa ja menoissa. Muita shamaanin käyttämiä apuvälineitä ovat erilaiset kilistimet (auttoivat henkien kutsumisessa ym.), sauva (vanhan miehen tuki, joka toimii myös "taikasauvana" eli sillä piirretään maahan ja ilmaan kuvioita).


Shamaanin rumpukapulana toimii usein piippu

Shamaanin rumpukapulana toimii usein piippu.


Shamaanilla on omanlaiset vaatteet, jotka on usein itse tehty ja joihin on piirretty pyhiä merkkejä ja kuvioita. Shamaaneilla saattaa olla myös naamari (ei niin yleistä, mutta sitä saatetaan tarvita joissain menoissa).

Shamaanit käyttivät rumpuaan kahteen tarkoitukseen:

Shamaani lyö rumpua nuotion äärellä juhlamenoissa


  1. Joko soittamiseen, eli löivät sitä nuotion äärellä juhlamenoissa.

    TAI

    Shamaani soittaa vainajalle

  2. Kuin puhelinta, eli he saattoivat "soittaa" jumalalle tai kuolleelle vainajalle, että tämä piipahtaisi käymään

    (ei tietenkään näkyvässä muodossa, mutta shamaani pystyi kuitenkin näkemään tämän ja toimimaan välikätenä tiedonvälityksessä).



Shamaanin henkieläin



Shamaaneilla oli jokaisella oma sisäinen henkieläimensä, joka suojeli tämän sukua ja tätä itseään. Hänellä oli myös "henkieläinvaimo", esimerkiksi tiikeri, susi, merileijona, poro tai vaikka kotka. Tätä henkieläinvaimon kanssa shamaani saattoi rakastella yöllä asumuksessaan  ( aika outoja kavereita... ).



Shamaanit kykenivät myös muuntautumaan henkiolennokseen ja liikkumaan tämän ulkomuodossa. Vahvojen shamaanien uskottiin voivan hallita luonnonvoimia ja pystyvän kiroamaan tai satuttamaan ihmisiä sanoillaan, loruillaan ja rummuttamisellaan.



Kuinka shamanismi näkyy nykyaikana?



Nykyään (kuten on jo sanottu) shamanismi vaikuttaa pohjoisella pallonpuoliskolla jonkin verran ja siihen vielä luotetaan. Toki nykyisissä uususkonnoissa saattaa olla shamanistinen johtaja, joka väittää omaavansa hienoja voimia. Tavallisten puistoissa kulkijoiden kiusaksi  (?)  on keksitty L.A.R.P. paus  ( = Live Action Role Playing = tosiaikainen roolipeli), jossa pukeudutaan keskiaika (tms.) teeman mukaisesti ja näytellään / eläydytään omaan hommaan, esim. shamaanina oloon  ( ihme touhua! ).



Myös monissa fantasiakirjoissa ja pöytä- / kortti- / PC-peleissä esiintyy shamaaneja. Usein puhutaan "tietokonevelhoista" eli ihmistä, jotka tietävät paljon tietokoneista ja niiden käyttöominaisuuksista. Nämä henkilöt siis tietävät paljon → ovat tietäjiä → ovat shamaaneja, eli heitä voisi myös kutsua "tietokoneshamaaneiksi",  ( mikä kyllä kuulostaa todella tyhmältä... )



Kuinka shamanismi voi näkyä tulevaisuudessa?


Oikeastaan tähänkin kohtaan sopisivat kaikki edellisen kohdan asiat, mutta lisätään tähän vielä yksi. Jos sattuu käymään niin ikävästi, että tulee ydinsota (tms.), jossa suuri osa maapallon väestöstä tuhoutuu, tuhoutuu myös suuri osa nykyisestä tiedosta. Tällöin voi käydä niin, että nykyiset valtauskonnot unohtuvat ja siirrytään huomaamattamme takaisin shamanismiin.



Tämäpä oli tässä. Ohessa olevat kuvat ovat itse piirrettyjä ja jos jotakin ne kuvat suuresti häiritsevät tai loukkaavat, saa minulle lähettää asiasta postia .... jos siis tietää osoitteeni tai em@il osoitteeni.

Lasse


Teksti: Lasse Kankila  ja Timo Muola
Kuvat: Lasse Kankila
Kuvien digitointi ja digitaalinen käsittely: Timo Muola
Nettisivun teko: Timo Muola

 

TAKAISIN MAAILMANUSKONNOT -SIVULLE

TAKAISIN RAAMATTUNETIN PÄÄSIVULLE

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TAKAISIN MAAILMANUSKONNOT -SIVULLE

TAKAISIN RAAMATTUNETIN PÄÄSIVULLE