KRISTINUSKO JA ALKOHOLI

 

Eri kristinuskon suunnat ja samoin tietyn suuntauksen sisällä papit ja vaikuttavat ihmiset ajattelevat erilailla alkoholista ja sen käytöstä. Pietismissä kunnon kristittyjen ei sovinut juoda alkoholia laisinkaan. Suomen hengelliseen elämään vaikuttanut Henrik Renqvist kirjoitti kirjan "Wiinan kauhistus". Hän edusti täyttä raittiutta ja tupakasta kieltäytymistä, kun taas herännäisyyden kiertävä saarnamies Paavo Ruotsalainen hyväksyi alkoholin kohtuullisen käytön. Myöskään evankelisen herätysliikkeen perustaja F. G. Hedberg ei hyväksynyt alkoholin käyttöä ja näin ollen Paavo Ruotsalaisen ja Hedbergin välit menivät lopullisesti poikki. Lestadiolaisuudessa hyväksytään vain täysiraittius.

Alkoholi ilmenee Raamatussa monissa eri kohdissa. Jo heti alussa 1. Mooseksen kirjassa luvussa yhdeksän kerrotaan, miten Nooa ensimmäisenä ihmisenä juopuu viinistä. Raamatussa kerrotaan myös, kuinka Jeesus valmisti vedestä viiniä. Paavali kirjoittaa: "Älkää juopuko viinistä, sillä siitä seuraa rietas meno, vaan antakaa Hengen täyttää itsenne".

Keskiajalla vain papit saivat nauttia ehtoollisviinin, mutta maallikot eivät saaneet ollenkaan. Keskiajalla kirkko joutui myös uuden ongelman eteen, kun Välimeren viinikulttuuri törmäsi pohjoisen olut- ja viinakulttuuriin. Alkoholin kohtuullinen käyttö kun ei kuulunut Pohjolan tapoihin.

Kirkolla on ollut ongelmia Suomessa, koska tavallinen kansa ei ole ymmärtänyt alkoholin kohtuullista käyttöä. Näin kuuluukin eräs suomalainen sananlasku: "Jos pappi ottaa yhden ryypyn sunnuntaina, niin minä otan kymmenen ryyppyä arkena!"


Teksti: Noora Jakobsson ja Reeta Mäkelä
Kuva:
Nettisivun teko: Timo Muola


TAKAISIN ETIIKKA-SIVULLE

TAKAISIN PÄÄSIVUILLE